01 juli 2013

De zoete smaak van wraak

Onlangs verscheen Revenge op DVD, een Amerikaanse dramareeks dat in de VS de hoogste kijkcijfers had voor ABC sinds hun paradepaardje Lost. Het tweede seizoen kreeg de stek op zondagavond als opvolger voor Desperate Housewives en onlangs bestelde de zender een derde seizoen dat dit najaar wordt uitgezonden. VIJF zond afgelopen najaar het eerste seizoen uit.


Revenge draait rond Emily Thorne, die een huis koopt in de poepsjieke Hamptons, vlak bij de steenrijke Graysons. Al snel blijkt dat zij vroeger door het leven ging als Amanda Clarke, tot haar vader beschuldigd werd van terrorisme en vermoord werd in de gevangenis. Amanda, die haar vader niet te zien kreeg en haar rebelse jeugd doorbracht in de jeugdgevangenis, is vastbesloten om wraak te nemen voor haar gestolen jeugd. De verantwoordelijken, met name de Graysons en hun entourage, zullen boeten en niet zomaar. Amanda heeft een bijzonder vernuftig plan uitgewerkt, waarbij ze bezwarend materiaal tegen elk van hen op een slimme maar vernietigende manier uitspeelt. Maar terwijl ze zich omhoog werkt in de high society, dreigen haar gevoelens haar grootste vijand te worden. Verliefdheid, vriendschap en verraad liggen bijzonder dicht bij elkaar. Emily’s grootste tegenstander is Victoria Grayson, wiens exclusieve leventje op losse schroeven komt te staan, want andere demonen uit het verleden brengen barsten in haar op het eerst zicht vlekkeloos familieleven.
 
Revenge heeft een hoog Count of Monte Christo-gehalte en bulkt van afgelikte personages en dito locaties. Ondanks de glossy zweem à la Gossip Girl of zelfs Dallas is het vooral een slim geschreven serie, met net de juiste dosis campy spanning, waardoor dit niet onder de categorie van pure vrouwenserie valt. Hoofdrolspeelster Emily VanCamp kennen we van haar rol als Rebecca in Brothers & Sisters en Amy in Everwood. Haar Hollywooddebuut maakte ze –ook al als Emily- in The Ring Two en volgend jaar zal ze te zien zijn in Captain America: The Winter Soldier. Madeleine Stowe (Victoria) heeft dan weer een pak meer ervaring. Haar zagen we in films als We Were Soldiers, The General’s Daughter, Playing by Heart, Twelve Monkeys, Bad Girls en The Last of the Mohicans.

 

 

Geen opmerkingen: