03 juli 2013

Minder sequels voor Pixar



Pixar heeft met Monsters University opnieuw een topper beet. Meer nog: de film is goed op weg om de succesvolste animatieprent ooit te worden voor de studio. Het is één van de vele sequels die ze ons de laatste jaren serveerden. Het lijkt erop dat Pixar volop voor de commercialisering kiest, maar zelf beweren ze het roer te gaan omgooien. Bijna elke sequel, goed gemaakt of niet, wordt immers niet op hetzelfde enthousiasme ontvangen bij het grote publiek en de critici als een originele prent. Daarom hebben ze nu bij Pixar besloten om elk jaar met een nieuwe prent op de proppen te komen en tweejaarlijks een sequel. Dat laatste is zogezegd om de fans te plezieren, maar iedereen weet dat zo’n sequels vaak easy money in the bank zijn. Bovendien is het voor een studio minder riskant om een beginnende regisseur aan een sequel te zetten, dan hem een volledig nieuwe ‘lijn’ toe te vertrouwen.

De eerstvolgende Pixar-prent is The Good Dinosaur, die we in mei 2014 mogen verwachten. De vijftiende film om precies te zijn. Bob Peterson, die met het idee kwam aandraven, kreeg meteen de regiestoel doorgeschoven. In de animatieprent maken we kennis met een groep plantenetende dinosaurussen in een wereld waarin een meteoriet niet tot hun uitsterving geleid heeft. Een jonge dinosaurus raakt vervreemd van zijn familie en ontmoet in zijn queeste een jongen met een gelijkaardig verhaal.  

In 2015 krijgen we The Inside Out, een film die zich naar analogie van Wreck-It Ralph afspeelt binnen de wondere wereld van de… hersenen. Het jaar erop, 2016 that is, staat er een film op de schappen rond de Mexicaanse feestdag Dia de los Muertos. Datzelfde jaar mogen we dan ook Finding Dory verwachten, de sequel op Finding Nemo. “Mensen verwachten meer verhalen met dezelfde geliefde personages, waardoor we op regelmatige basis toch vervolgen willen aanbieden”, klinkt het bij Pixar.
 
Dat het niet altijd voor de fans is, bewijst The Incredibles. Een stuk succesvoller dan Cars, dat één van de minst winstgevende films was maar wél een vervolg kreeg. Maar de merchandising daarvan brengt bakken geld binnen. Bovendien is het nog maar de vraag of de productie opdrijven om ook sequels te kunnen maken, een gezonde redenering is om een creatief proces op te starten...

Geen opmerkingen: