09 mei 2012

Ondergronds park


Urban recycling, het is een term die we hopelijk de komende jaren vaker zullen horen. In 1999 zorgden twee New Yorkers voor een innovatief en ronduit schitterend plan. Ze wilden de verlaten en ongebruikte spoorweglijn die door hun wijk liep, omtoveren tot een stadspark. Tien jaar later werd het eerste deel van het park in de lucht geopend. Vorig jaar werd een tweede deel toegevoegd en de plannen voor een derde deel worden klaargestoomd. The High Line Park bleek niet alleen een toeristisch schot in de roos, maar het zorgde ook voor een boost in nieuwe woningen rond de spoorlijn, die de desolate wijk een trendy look gaf. Zo werden nieuwe handelaars en jonge gezinnen aangetrokken, waardoor de buurt letterlijk en figuurlijk nieuw leven werd ingeblazen.

Die plannen inspireerden vorig jaar twee ontwerpers voor een gelijkaardig project, dat Delancey Underground werd gedoopt. In de volksmond wordt ook de naam The Low Line Park gebruikt. Onder Delancey Street in de Lower East Side is een ruimte van zes meter hoog, dat drie straten ver reikt. Tot 1948 was die ruimte gebruikt als een soort ondergrondse afrit voor Brooklyn. Sindsdien staat de ruimte leeg. De ontwerpers willen die plek nu omvormen tot een ondergronds park, compleet met bomen, gras en bloemen. Daarbij willen ze zoveel mogelijk natuurlijk licht gebruiken, maar ook gebruik maken van artificieel licht, vooral ’s nachts. Dat natuurlijk licht willen ze binnenbrengen via de zogeheten fiber optics. Voor de leken onder ons: dat is een transparante draad, niet dikker dan een haartje, dat licht (en in de moderne industrie vooral data) kan transporteren.
Momenteel is de groep volop bezig met exposities te geven om zo het nodige geld te verzamelen. Het gebied is nu nog eigendom van de transportsector, dat best wel een graantje wil meepikken van dit innovatieve plan. Met het project willen de ontwerpers niet alleen experimenteren met blits en haalbaar design, maar ook met groene verlichting. Ze hopen met hun redefiniĆ«ring van ruimte ook anderen op hun beurt te inspireren. Knap werk. Check ook hun website (waar de zotten onder ons een donatie kunnen doen): http://delanceyunderground.org/

Geen opmerkingen: