21 maart 2012

Box Office Bomb

Het ziet er niet naar uit dat Disney nog films zal maken die gerelateerd zijn aan de planeet Mars. Vorig jaar flopte de animatieprent Mars Needs Moms en nu kijken ze aan tegen een verlies van 200 miljoen (!) dollar met John Carter. Nochtans was de film –een visueel spektakel waar een verbannen mens middenin een oorlog belandt op Mars en zich ontpopt tot held- bijzonder gehypet de afgelopen weken en maanden. Onofficiële cijfers als 700 miljoen dollar (productie én marketing) worden kwistig rondgestrooid op het web, maar Disney gaf alvast toe dat ze een verlies van 200 miljoen incalculeerden, alhoewel de prent nu nog in de zalen speelt. In de VS zelf raakte de prent moeilijk van de grond, elders in de wereld lukte dat al iets beter. Of het nu ligt aan een verkeerde marketingaanpak, de onbekende hoofdrolspeler of het lauwe verhaal, feit is dat het verlies diep snijdt in het vel van Disney. John Carter wordt zo opgenomen in het pijnlijke lijstje van de grootste flops in de filmgeschiedenis en kan er zelfs de leiding nemen. Disney kan enkel maar hopen dat The Avengers en Brave het extra goed doen deze zomer. Enfin: het lijstje*!

1. Cutthroat Island (1995)
Deze piratenfilm met Geena Davis zorgde voor een verlies van 147 miljoen. Het genre leek gedoemd tot –jawel- Disney de franchise van Pirates of the Caribbean in het leven riep.

2. The Alamo (2004)
De flauwe cowboyremake met Billy Bob Thornton ging roemloos ten onder toen die in de bioscoop uitkwam met The Passion of the Christ en tekende voor een verlies van 146 miljoen.

3. The Adventures of Pluto Nash (2002)
Afgrijselijk spacevehikel waarin Eddie Murphy ten onder ging met al even afschuwelijke special effects. Een verlies van 145 miljoen dollar.

4. Sahara (2005)
Deze avonturenfilm met Matthew McConaughey en Pénelope Cruz deed het niet slecht, maar de productiekosten (241 miljoen) waren te hoog. Een verlies van 144 miljoen dollar.

5. Mars Needs Moms (2011)
Animatiefilm van Disney waarbij een slechte marketingcampagne het bedrijf opzadelde met een verlies van 140 miljoen dollar.

6. The 13th Warrior (1999)
Deze historische film over Arabieren met Antonia Banderas kon weinig mensen bekoren en verloor daardoor 137 miljoen.

7. Town & Country (2001)
Een laatste doodsreutel van acteurs die fin de carrière waren zoals Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn, Andie MacDowell en Charlton Heston. Verlies: 124 miljoen.

8. Speed Racer (2008)
Gehypete film van de Wachowski-broers (The Matrix) die uiteindelijk meer kitsch dan kunst bleek te zijn en een verlies opleverde van 114 miljoen dollar.

9. Heaven’s Gate (1980)
Western met Kris Kristofferson en Jeff Bridges, die door de moeilijke productie en slechte publiciteit amper een tiende van het budget opbracht. Verlies: 114 miljoen.

10. Stealth (2005)
Een film over drie piloten die een automatisch vliegtuig moeten tegenhouden met Jessica Biel en Jamie Foxx bleek een goedkope rip-off van Top Gun. Verlies: 111 miljoen.

Valt net buiten de top tien: Green Lantern uit 2011 (waarvan het productiebudget voor de special effects de spuigaten uitliep) met een verlies van 108 miljoen tot gevolg.


* bovenstaande cijfergegevens werden gekoppeld aan de inflatie (zoals de prijs van een ticket).

Geen opmerkingen: