07 maart 2012

Remake: Robocop

In tegenstelling tot Alex J. Murphy worden we wél ouder, en verdomd snel ook. Al 25 jaar oud is de film RoboCop. Ik herinner het me nog levendig, de video die we hadden gehuurd in de kerstvakantie. Eén van de eerste actiefilms die ik zag en ik was niet minder dan dik onder de indruk dan het donkere en ietwat deprimerende toekomstbeeld in het begin van de film. Vandaag lijkt de prent hopeloos gedateerd, maar het concept was geweldig: een dodelijk gewonde politieagent krijgt het lichaam van een cyborg aangemeten in een proefproject om de misdaad te bestrijden, maar RoboCop krijgt als machine steeds meer herinneringen door van de politieagent inside him. RoboCop genoot al snel van een cultstatus en kreeg twee sequels en een geflopte animatieserie. Peter Weller, die RoboCop vertolkte in de eerste twee films, werd in één klap wereldberoemd, maar een grote carrière was er niet weggelegd voor hem. Hij maakte nog regelmatig films die nooit van de grond raakten en speelde wel nog een seizoen lang een vaste rol in 24 én Dexter. Voor de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven was het wel een schot in de roos. Hij regisseerde nog met succes Total Recall en Basic Instinct, maar verloor dan weer zijn krediet met films als Showgirls, Starship Troopers en Hollow Man.

Dergelijke klassiekers springen steeds meer in het oog van filmbonzen. Niet alleen worden er remakes à la Footloose uitgebracht, maar zijn er ook plannen voor remakes van films als Scarface én komen er zelfs sequels uit als Top Gun 2. Enfin, het kon niet lang duren vooraleer RoboCop in de picture sprong. Sony Pictures heeft nu een deal gesloten met MGM Studios voor een remake. Voorlopig raakte nog maar weinig bekend, maar er werd wel al een regisseur gevonden, namelijk José Padilha, de Braziliaanse regisseur die de bekroonde film Tropa de Elite maakte.
Meer nog, er werd zelfs al een hoofdrolspeler gevonden, namelijk Joel Kinnaman. De Zweed draait in Scandinavië al een kleine tien jaar mee en raakte dankzij zijn roots ook bekend in Hollywood door op te draven in de -oh ironie- remake The Girl with the Dragon Tattoo en de populaire Amerikaanse versie van de serie The Killing, twee succesvolle Scandinavische remakes. Recent dook Kinnaman ook op in The Darkest Hour en is hij momenteel te zien naast Ryan Reynolds en Denzel Washington in Safe House. Ik ben benieuwd of hij de film en/of de franchise nieuw leven kan inblazen... De film zou volgend jaar in de bioscoop te zien zijn.

Geen opmerkingen: