06 oktober 2011

Aanrader: Terra Nova

Het nieuwe tv-seizoen is op gang geschoten in de VS. Interessante nieuwkomer is daarbij Terra Nova, een nieuwe sci-fi-reeks van producer Steven Spielberg. De reeks werd een tijdlang online gehypet, maar een grote marketingcampagne bleef uit nadat Falling Skies flopte. Falling Skies draaide rond een groep mensen die de invasie van buitenaardse wezens probeert te overleven in een postapocalyptische wereld. De reeks met Noah Wyle in de hoofdrol bleek niet sterk genoeg en te oppervlakkig om veel kijkcijfers te lokken. Critici en tv-kijkers zijn dan wél weer tevreden met Terra Nova, dankzij de originele plot en de diepgang van de personages.

Terra Nova speelt zich af in 2149, een tijd waar we het milieu finaal om zeep helpen geholpen. Er groeit geen beplanting meer en de luchtkwaliteit is ronduit gevaarlijk. Om de overpopulatie tegen te gaan, mag je volgens de wet niet meer dan twee kinderen op de wereld zetten. Het tij lijkt te keren als wetenschappers een gat in het tijdsstelsel ontdekken, waardoor ze 85 miljoen jaar terug in de tijd kunnen reizen naar een onbezoedelde en onbewoonde aarde. Het gaat echter om een alternatieve tijdslijn, waardoor er geen gevaar is om de evolutie van de aarde of de mens in gevaar te brengen. Eenmaal je er bent, kan je ook niet terug.

In de pilootaflevering leren we de familie Shannon kennen. Vader Jim is een politieagent die achter de tralies belandt als blijkt dat zijn gezin drie kinderen heeft. Zijn vrouw, een belangrijke arts en wetenschapper, krijgt de kans om de overstap naar Terra Nova te maken. Samen smeden ze een illegaal plan om toch als volledig gezin de overstap te kunnen maken. Eenmaal dat gelukt is, komen ze terecht in een uitgebreid dorp in het midden van de jungle, waar dinosaurussen en andere prehistorische dieren de plak zwaaien. Aan het hoofd van het dorp staat Commander Taylor, een soort generaal, die de vrede moet bewaren in het dorp, de gevaren van buitenaf moet zien af te weren én af te rekenen heeft met de mysterieuze Sixers, een groep die zich afgescheiden heeft en het bewind wil overnemen. Vader Jim krijgt de kans om geen afvallige meer te zijn en moet direct alles op alles zetten als zijn zoon met een groep jonge mensen in de problemen raakt outside the fences.

De pilot van anderhalf uur kostte door de moeilijke omstandigheden en het bouwen van 250 (!) sets bijna 20 miljoen dollar. De komende afleveringen kosten elk zo'n 4 miljoen dollar. Fox wil daarmee de leegte opvullen van Lost en bestelde zelfs meteen een compleet seizoen van 13 afleveringen. Erg duur, maar erg ambitieus dus. En het moet gezegd: het resultaat mag gezien zijn. Akkoord, de CGI van de dinosaurussen kan niet tippen aan die uit Jurassic Park, maar de makers leveren toch knap werk af. Een reeks met veel potentieel en mogelijkheden. Benieuwd of ze de standaard hoog kunnen houden... Bij ons zou de reeks te zien zijn op betaalzender BeTV, al programmeert VTM de reeks voor dit najaar.

Geen superbekend volk in de hoofdcast, met uitzondering van Jason O'Mare (die vader Jim Shannon speelt). Hij speelde enkele bijrolletjes in series als Band of Brothers, CSI: Miami, Criminal Minds, Men in Trees, Grey's Anatomy en Life on Mars. Stephen Lang is de bekendste kop. Hij speelde een gelijkaardige rol in zo'n omgeving als de wraakzuchtige kolonel in Avatar. Verder was hij ook te zien in Gettysburg, The Men Who Stare at Goats en Conan the Barbarian.