05 oktober 2011

(D)Oh no!

't Is duidelijk crisis. En dat voelen ze zelfs bij vaste televisiewaarden als The Simpons. De zes stemacteurs - Dan Castellaneta, Julie Kavner, Yeardley Smith, Hank Azaria en Harry Shearer - weigeren een loonsvermindering van 45 procent. Als ze blijven weigeren, zou dat volgens televisienetwerk Fox wel eens het definitieve einde van The Simpsons kunnen betekenen. Fox rolt natuurlijk opnieuw met de spierballen. Enkele jaren geleden deden ze dat ook toen de stemacteurs opslag vroegen. Toen dreigde Fox om andere mensen in dienst te nemen met een gelijkaardige stem. Maar dat viel niet in goede aarde bij de grote fanbase en uiteindelijk zwichtte de zender. Het valt nu af te wachten of ze dat opnieuw zullen doen.

Want The Simpsons hebben na 23 jaar niet alleen aan creativiteit ingeboet, maar ook aan kijkcijfers. Fox beweert dat ze niet verder kunnen werken onder het huidige financiële model en hoopt naar eigen zeggen een akkoord te vinden met de voice cast. Volgens geruchten stelden die een loonsvermindering van 30 procent voor, maar dat zou volgens Fox niet genoeg zijn. Momenteel verdienen de stemacteurs 8 miljoen dollar voor nog geen half jaar werk. Ze hebben lange tijd een deel van de indrukwekkende merchandisingkoek opgeëist, maar dat werd steeds geweigerd. Vorige week werd het 23ste seizoen begonnen en kort na Nieuwjaar is er al de 500ste aflevering. Dat maakt van The Simpsons één van de langstlopende én succesvolste televisieseries ooit.

Momenteel zit ook Dexter in hetzelfde schuitje. Zijn contract loopt na dit seizoen af, maar de start van seizoen 6 brak in de States records. Showtime bood dan ook hoofdrolspeler Michael C. Hall 20 miljoen voor twee extra seizoenen, maar zijn vraagprijs is 24 miljoen... ook afwachten, dus.