06 september 2011

Scarface (1983) - The world is yours!


"You wanna play rough? Ok. Say hello to my little friend!"

Een tijdje geleden kwam ik in de nachtelijke uren al zappend terecht op Scarface, de legendarische Brian De Palma-film uit 1983 met een subliem geschifte Al Pacino als de ultieme gangster Tony Montana. Het ding leek wel gefilmd in een nachtelijk steegje met een handycam en de korrelige structuur was een hd-kanaal onwaardig. Wat een geweldige verademing om dan ook te lezen dat er eerstdaags een geremasterde Blu-Rayversie verschijnt. Het verschil is dan ook op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Vanaf nu spat de arrogantie van één van de meest invloedrijke gangsterfilms ooit van het scherm.

Scarface (1983) vertelt het verhaal van Tony Montana, een ambitieuze Cubaanse immigrant op zoek naar een beter leven in Miami. De marginale jobs, het uitzichtloze bestaan en zijn grote mond zorgt ervoor dat hij enigszins geïsoleerd én gedesillusioneerd raakt. Hij kan echter een pak poen verdienen aan een deal, maar die loopt faliekant af. Terwijl hij en zijn kompaan vluchten met het geld, raakt hij steeds dieper betrokken in het misdaadmilieu. Zeker als hij verliefd wordt op Elvira, het liefje van zijn baas. Tony heeft niet alleen geld, maar ook bloed geroken, en begint een weergaloos gangsterimperium waarbij hij niets of niemand ontziet…

Weinigen weten dat Scarface een remake is van een gangsterfilm uit 1932. Zowel de opnames als de release waren behoorlijk controversieel. Met een tempo van 1,32 fucks per minuut en expliciet geweld, wilde de Motion Picture Association of America de film oorspronkelijk alleen maar releasen voor volwassenen. Dik tegen de zin natuurlijk van De Palma, die na twee cuts nog geen toestemming kreeg. Samen met de studiobazen kon hij hen echter overtuigen om de film wél aan een breed publiek te tonen, omdat het een realistisch beeld schetste van drugs- en gangstermilieus.

De MPAA gaf uiteindelijk toe, waardoor De Palma pushte om de eerste ruwe versie te releasen. De studio weigerde dat dan weer, maar omdat ze het verschil niet kenden tussen de eerste en derde versie, stuurde De Palma de originele versie door. De Palma gaf de moedwillige misleiding pas toe nadat de film al verdeeld was op video. De film scoorde niet in de zalen, maar kreeg door de jaren heen een cultstatus door de grote bejubeling van grote regisseurs als Steven Spielberg. Die laatste hielp zelfs een handje bij het draaien van de finale scène. Ook het hiphop-milieu maakte van de film een begrip in Hollywood.

Scarface verschijnt op 8/9 op Blu-Ray. Er is ook een Scarface Sigarbox met een dubbeldisc en losse foto's, maar daarvoor betaal je al snel 15 euro extra.

Geen opmerkingen: