27 maart 2011

Disney-DVD: Rapunzel / Tangled

Walt Disney Animation Studios brengt de 50ste Disney-klassieker (*) eerstdaags uit op dvd en Blu-ray. Hun laatste film, The Princess and The Frog, was ondanks een pak goeie kritieken, geen overweldigend succes. De film wilde naar eigen zeggen terugkeren naar Disney's originele roots, maar het liep al spaak met het plot (link). De eerste handgetekende Disney-film sinds Home on the Range was een knappe verwezenlijking, maar kon de hoge verwachtingen aan de bioscoopkassa's niet inlossen. Disney besloot voor de 50ste film opnieuw gebruik te maken van CGI, maar ze wilden ook absoluut de gewaardeerde schilderijachtige tekenstijl behouden.

Geslaagde symbiose
Animation supervisor Glen Keane verzamelde daarop 50 Disney-animators (klassieke en CGI-artiesten) tijdens een seminarie om het beste van twee werelden te verkrijgen. Zo werd bij wijze van voorbeeld het originele beeld van het huisje van Sneeuwwitje opgebouwd in CGI en opnieuw bewerkt zodat het overkwam als een klassiek beeld. Het verhaal van Rapunzel, de jonge vrouw met het eindeloze gouden haar opgesloten in een hoge toren, de eerste computergerendeerde prinsessenfilm van Disney. Om het meisjesachtige van de prinsessenfilm wat bij te schaven (lees: ook mannelijke kijkers aantrekken), kreeg tegenspeler Flynn Rider een iets groter en avontuurlijker aandeel en werd de titel van de film gewijzigd van Rapunzel in Tangled. (**)


Ontsnapping
In Tangled maken we kennis met de knappe Rapunzel, die als baby ontvoerd werd uit het koninklijk paleis. De betoverde Rapunzel heeft naast een gouden hart en een kameleon als vriendje, een ongelooflijk lange bos haar. Terwijl het koninkrijk wanhopig op zoek is naar prinses Rapunzel, leeft ze een isolaat bestaan in een hoge verborgen toren. Ze snakt naar avontuur en is ervan overtuigd dat haar leven eenmaal zal beginnen als ze uit de toren ontsnapt. Daarvoor krijgt ze hulp uit onverwachte hoek: de knappe en beruchte dief Flynn Rider komt in de toren terecht en de twee beginnen aan een avontuur vol verrassende wendingen.

Eigen haar is goud waard
Tangled/Rapunzel doet exact wat er van een Disney-film verwacht wordt:  een universeel sprookje omvormen tot een familiefilm dat geen moment verveelt. Het resultaat mag dan ook gezien zijn: Disney bewijst bijna 75 (!) jaar na hun eerste klassieker Sneeuwwitje dat ze nog even grensverleggend zijn. Het indrukwekkende kleurenpalet, de fijne stijl en het ongeziene gevoel voor detail getuigen van puur vakmanschap. De kleuren spatten bij momenten van het scherm. Hoewel de eerste tekenfilms van Walt Disney qua techniek in het niets verzinken met de technologie van vandaag, is de magie tijdloos gebleven. Ook de grappige randfiguren Maximus en Pascal zorgen ervoor dat deze musicalkomedie jong en oud zal bekoren.  

Extra's
De Blu-ray van Rapunzel/Tangled is meer dan de moeite in huis te halen. In het combopack zit ook een gewone dvd, voor als de kinderen in de auto willen meekijken. Uiteraard is de film gewoon op dvd te verkrijgen. De extra's zijn jammer genoeg wat magertjes, met enkele leuke previews (Lion King op Blu-ray!) en een korte blik achter de schermen. Een aparte blik op de figuren en het computerwerk mocht wat uitgebreider zijn dan de korte samenvatting door de twee hoofdrolspelers, Mandy Moore en Zachary Levi.

Aanrader
Tangled is meteen de duurste animatiefilm uit de Disney-studios, de langste (na Fantasia) en bracht dan ook flink wat geld in het laatje. In het rijtje (en los van partner Pixar) bracht enkel The Lion King meer op. Hoewel de figuren nogal letterlijk plastisch overkomen, zijn de prachtige omgevingen schitterend in beeld gebracht en zorgt het verhaal en de fijne humor ervoor dat dit één van de mooiste romantische animatiekomedies van de laatste jaren is. Knap werk!

(*) op de Bluray/dvd-versie staat het getal 54, omdat Walt Disney Benelux een andere lijst bijhoudt.
(**) op de Belgische markt werd de titel Rapunzel echter behouden.

2 opmerkingen:

elke zei

de dochters en de moeder vonden hem alvast de max. De film, hé. Al zag de mannelijke hoofdrol er ook niet slecht uit voor een tekenfilmfiguur.

Anoniem zei

Wow ! Amazing blog to follow I would suggest to follow my all friends and family to follow his blog . Vivacious Blog - Full life and energy. Keep Posting, wedding dress sleeves QWERTY Cell Phones Louboutin Shoes Louboutin Shoes Accessories