14 januari 2011

Het kind van de rekening

Op jaarbasis spendeer ik gemiddeld één uur per dag in een ziekenhuis en ontmoet ik gemiddeld meer dan 4.000 mensen die ik niet ken. Tijdens mijn babyfotoronde kom ik mensen tegen van diverse pluimage en alhoewel dat misschien hautain klinkt, doe ik toch flink mijn best om op elk niveau vriendelijk te zijn. Je hebt in elke kamer al snel door met wie je te maken hebt, van doorsnee mensen zoals u en ik, maar ook met mensen die zich stijver gedragen of wiens schoenmaat groter is dan hun IQ. Het is een kwestie van daarop in te spelen en heel eerlijk, voor mij maakt het weinig uit wie ik voor mijn neus heb. ’t Zijn allemaal ook maar mensen en met hun leeftijd, beroep of intelligentie heb ik eigenlijk niets te maken.

Maar soms, heel soms ben je verbluft als je een kamer verlaat. Die keer dat de kersverse papa een tatoeage op zijn keel had met daarop ‘White Power’, dat vergeet je niet snel. Of de kamer waarbij een doorsnee café op zaterdagavond in het niets verbleekte. Maar vorige week tartte alle verbeelding. De vrouw, 34 jaar, had met haar nieuw lief een kind op de wereld gezet. Hij had er drie uit een vorig huwelijk, zij zeven. Jawel, zeven! Vroeger waren grote gezinnen geen uitzondering, maar elf kinderen?! En of de papa ’s nachts kon opstaan, want hij was sinds een week of twee zijn werk kwijt. Alsof dat nog niet verbijsterend genoeg was, hoorde ik achteraf hoe het technisch mogelijk was om zoveel kinderen onderdak te geven in een appartement. Juist ja, zes kinderen waren geplaatst. Bovendien wist de vrouw in kwestie nog vol trots te vertellen aan de verpleegsters dat ze al 15 jaar aan één stuk borstvoeding geeft.

En het werd nog zotter. Toevallig raakte ik afgelopen weekend aan de praat met een politieagent die enkele weken voor de geboorte moest tussenkomen wegens huiselijk geweld. De vrouw -hevig kettingrokend of wat dacht u?- deed uit de doeken dat het nog wat stroef ging in de relatie omdat ze elkaar nog maar negen maanden kenden. En binnenkort mogen ze weer naar de kraamafdeling, want dan bevalt haar oudste dochter van, juist ja, 15 jaar oud.

1 opmerking:

elke zei

Boeiend jobke heb je toch... En altijd leuke verhalen. Met het bijkomende gevoel: 'godzijdank dat ik normaal ben' :-)