28 september 2011

Mini-strip

Games, films, muziek, strips… alles wat met entertainment te maken heeft, wordt doorspekt van remakes, soloprojecten, vervolgen of spin-offs. Vooral in de stripwereld willen de uitgeverijen de jonge generatie warm maken voor de klassieke strips, die bij de oudere generatie stof vergaren in de kast. De Kleine Robbe was een eerste succesvolle voorbeeld (al in 1990!) en enkele jaren geleden kwam ook Klein Suske & Wiske uit, met wisselend succes. Binnenkort mogen we echter een nieuwe reeks jeugdige spin-offs verwachten in stripland. Een overzicht:

1. Kid Lucky

De huidige tekenaar van Lucky Lucke, Achdé, waagt zich aan dit nieuw project. Nuja, nieuw… het idee was er al enkele jaren en de spin-off verscheen al –met goedkeuring van de originele tekenaar Morris- in 1995.

2. Gastoon

In deze nieuwe reeks volgen we de avonturen van het neefje van Guust Flater. Die ondeugende kinderlijkheid van Flater himself sluit eigenlijk naadloos aan bij het personage van Guust. De reeks wordt gemaakt door Yann en Jean Léturgie. De twee kregen in de Franse stripwereld al bakken kritiek over zich met verwijten als platte commercie, maar André Franquin, de geestelijke vader van Flater, was nog voor zijn dood te vinden voor een dergelijke reeks.

3. Dommeltje

Ook Dommeltje, het kleine neefje van Dommel, blijft trouw aan zijn roots. Na de dood van Dupa werd het tekenwerk verdergezet door Pierre Aucaigne en Michelle Rodrigue, die nu ook voor de spin-off instaan. Dit jaar verschijnt een tweede album in de reeks.

4. Marsu Kids

Didier Conrad neemt dan weer de Marsupilami onder handen. Het zwartgele beest uit Robbedoes & Kwabbernoot dat nadien ook een eigen reeks kreeg, zal draaien rond de kleintje Marsu’s. Er zijn voorlopig drie albums gepland. Volgend jaar komt er ook een volwaardige Franse film uit over het beestje.

5. Klein Billie en Bollie

Het is nog niet duidelijk of dit iets meer wordt, maar eind dit jaar brengt Dargaud twee voorleesboekjes uit dat de titel P'tit Boule & Bill kreeg, waarbij de twee vriendjes nog jonger zijn. De boekjes werden getekend door de Spanjaard José-Luis Munuera, die Robbedoes 47 tot en met 50 tekende. Eind dit jaar komt ook het dertigste album van Billie en Bollie uit, het vierde van Laurent Verron, die met een haast identieke tekenstijl het levenswerk van Roba verderzet.

Geen opmerkingen: