08 december 2010

Vergeten filmvrouwen uit de 80's

1. Top Gun (1986)


Vrouwelijke hoofdrol: Kelly McGillis (53)

Kelly speelde Charlie, de vrijgevochten liefde van Tom Cruise. Terwijl die laatste richting sterrendom werd gekatapulteerd, ging Kelly van tv-film naar tv-film. Ze gooide helemaal geen hoge ogen meer in Hollywood. De grootste titels waar ze nog in meespeelde waren The Babe (een film over Babe Ruth met John Goodman) en At First Sight (een film met een blinde Val Kilmer waarbij je het liefst je eigen ogen uitstak). Af en toe speelt ze nog een gastrolletje in een kleine film, maar haar hart ligt vooral bij het theater.


2. Back to the Future (1985)


Vrouwelijke hoofdrol: Lea Thompson (49)

Lea speelde Lorraine, op wie McFly een geweldige crush had. Lea maakte twee jaar eerder al haar debuut in Jaws 3D. Ze was druk aan de slag als actrice; in de vier jaar tussen Back to the Future I en II deed ze mee in 7 films. Na het derde deel (in 1990) dook ze nog op in kinderfilms als Dennis The Menace, The Beverly Hillbillies en The Little Rascals. Van 1995 tot 2000 had ze nog bescheiden succes met haar eigen serie Caroline in the City en van 2005 tot 2007 maakte ze negen tv-films onder hetzelfde misdaadformat. Vandaag werkt ze nog altijd in Hollywood, maar in onbekende kleine producties.


3. Dirty Dancing (1987)


Vrouwelijke hoofdrol: Jennifer Grey (50)

Jennifer Grey werd/wordt jarenlang benijd door duizenden vrouwen over de hele wereld die wilden wegsmelten in de armen van Patrick Swayze. Grey debuteerde in The Cotton Club en Red Dawn, een oorlogsfilm waar ze ook al tegenover Swayze stond. Het jaar voor ze in Dirty Dancing schitterde, was ze al te zien in die andere 80’s klassieker Ferris Bueller’s Day Off . Daarna belandde ze in een reeks tv-films en kleinschalige producties. Afgelopen jaar stond ze opnieuw in de schijnwerpers na de dood van Swayze, een gastrol in House MD en haar deelname aan de danswedstrijd Dancing with the Stars, dat ze uiteindelijk ook won. In haar persoonlijk leven gaat het haar ook voor de wind. Hoewel ze eerder al verloofd was met Johnny Depp en Matthew Broderick is ze gelukkig getrouwd met Clark Gregg, te zien in Iron Man.


4. Karate Kid (1984)


Vrouwelijke hoofdrol: Elisabeth Shue (47)

Elisabeth speelde de love interest in The Karate Kid, nadat ze een jaar eerder debuteerde met een gastrolletje in een onbekende film met Sarah Jessica Parker. Na een paar kleine rollen mocht ze in de ogen kijken van Tom Cruise op de set van Cocktail (1988), waarna ze de zus van McFly speelde in de twee sequels van Back to the Future. Na een rits films stond ze weer in de schijnwerpers in Leaving Las Vegas met Nicolas Cage. Elisabeth bleef acteren met in de laatste tien jaar als opmerkelijkste films Hollow Man en Hide and Seek die flopten aan de bioscoopkassa’s. Dit jaar dook ze nog op als sheriff in de culthorrorfilm Piranha 3D.


5. An Officer and a Gentleman (1982)


Vrouwelijke hoofdrol: Debra Winger (55)

Debra viel op met haar rolletje als Wonder Girl in de populaire Wonder Woman-serie. Het duurde nog vijf jaar en enkele tv-films vooraleer ze aan de zijde van Richard Gere schitterde in de romantische film An Officer and a Gentleman. Een jaar later dook ze nog op in Terms of Endearment, maar daarna belandde ze weer in het stramien van de kleinere films, met een pauze tussen 1995 en 2001. Sindsdien acteert ze nog om de twee jaar, maar verkeerde filmkeuzes nekken beetje bij beetje wat er nog rest van haar carrière. Winger weigerde immers telkens de vrouwelijke hoofdrol in Taxi Driver, Silence of the Lambs, The Terminator, Pretty Woman, Ghost, Thelma & Louise, Basic Instinct, Sleepless in Seattle en Speed. Pijnlijk!

2 opmerkingen:

ed blogt zei

Leuke post! Mooie madammen ook, die allemaal mooi ouder aan het worden zijn...

elke zei

ik vind deze ook leuk, ja. En ze worden over het algemeen wel mooi ouder, Ed heeft gelijk. Dat heeft ze wel meer :-)