27 december 2010

Van Avatar tot Zombieland

Zoals de Filmblog het al aangaf: 2010 was geen al te vet filmjaar. Met nog enkele dagen te gaan geef ik mijn best of in willekeurige volgorde mee van de films die ik het afgelopen jaar gezien heb. Dat zijn er 79, maar liefst 30 minder dan vorig jaar. Een deel daarvan is te wijten aan het feit dat er weinig films cinemawaardig waren en het feit dat ik 24 seizoenen van verschillende series bekeken heb, twee meer dan in 2009.

1. Avatar: daar is al genoeg over gezegd en geschreven waarschijnlijk, maar ondanks het flutverhaal blijft het een geweldig knap gemaakt epos.
2. District 9: stond nog op mijn to see-lijstje en het resultaat viel beter mee dan verwacht. Geen overdreven budget, maar toch een meesterlijke sfeerschepping.
3. Iron Man 2: übercommerciële no-brainer, maar wel dikke fun.
4. Inception: knappe special effects en een plot waar je nog weken op loopt te tobben. Briljante film!
5. Kick-Ass: voor mij de verrassing van 2010. Een tienerfilm van de nieuwe generatie: niet altijd even verfijnd, maar eerlijk en met ballen.
6. The Expendables: er zo los over dat hij compleet geweldig is. Ventenfilm pur sang en nu al legendarisch omdat we nooit meer zoveel actiehelden in één film zullen zien.
7. Paranormal Activity: ik had er weinig van verwacht, maar het bleek een nagelbijtende thriller te zijn, dat bewijst dat je met erg weinig budget toch de kijker kan boeien.
8. The Social Network: degelijk gemaakt en met veel potentieel talent en weinig pretentie.
9. Toy Story 3: hoewel andere Pixar-titels mij meer kunnen bekoren is dit meer dan een waardig vervolg en is het hallucinant om te zien hoe de CGI er op vooruit gegaan is.
10. Buried: één acteur, zes planken, dezelfde locatie en een handvol attributen zorgen voor een -letterlijk- adembenemende film met een zinderend slot.

Vielen net buiten de top 10: Zombieland, Percy Jackson and the Lightning Thief, Scott Pilgrim vs the World en Machete.

1 opmerking:

elke zei

oh kijk, ik heb er niks van gezien. Maar buiten Toy story, is er ook niks wat mij echt aanspreekt. Ik ben dan ook geen echte vent, nietwaar.